Advertentie:

Huidige dieselprijs Frankrijk


Diesel € 1,223

Dieselprijs in Frankrijk

De Fransen betalen net als wij Nederlanders veel geld voor een liter diesel. De dieselprijs in Frankrijk ligt op vrijwel hetzelfde niveau. Dat is niet altijd zo geweest maar net als de Nederlandse overheid is er een chronisch geldtekort op de balansen dus wordt brandstof gebruikt om meer geld bij de burgers vandaan te halen. De dieselprijs in heel Frankrijk is dan ook niet meer zo aantrekkelijk geprijsd als deze in vroeger tijden was. Dat is goed om te weten als je van plan bent om binnenkort naar Frankrijk op vakantie te gaan. Of als je er naar toe moet voor werk. De prijs die je vandaag de dag voor een liter betaalt is nagenoeg hetzelfde als in Nederland. Onderweg, door het land van onze directe zuiderburen, is de prijs hetzelfde als in Frankrijk.

Kostprijs

De dieselprijs Frankrijk wordt voor een belangrijk deel bepaald door accijns die is opgelegd door de overheid. Net als bij ons moeten de Fransen flink in hun buidel tasten om een tank vol te krijgen. Het totaal van accijns en belastingen vormen het overgrote deel van de dieselprijs Frankrijk. De kostprijs die hierin zit is nog geen kwart van het geheel. Deze kostprijs omvat onder meer het raffineren van de ruwe olie waar de diesel door kan ontstaan. Bij dit raffineer proces komen meer producten vrij zoals, benzine en kerosine. Om de diesel naar de pompen te krijgen worden kosten gemaakt en die zitten in de kostprijs verwerkt. In deze kosten zijn tevens de lonen voor al het personeel van de maatschappijen meegenomen.

Olieprijs Frankrijk

De basis van dieselprijs in Frankrijk is ruwe olie. Deze olie wordt veelal uit verre landen gehaald. Sinds enige jaren staat de internationale prijs van deze olie zwaar onder druk. Dat komt enerzijds door een overschot op de wereldmarkt. Aan de andere kant is er minder vraag naar olie dan voorheen. Dit komt weer doordat veel landen overstappen naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. De trend naar een duurzame wereld is gezet en olie blijft hierdoor achter waardoor de prijs niet meer omhoog wilt gaan. Deze lage olieprijs zien de Fransen terug in een relatief lage dieselprijs Frankrijk. Aardig om te weten wellicht is dat als de olieprijs op hetzelfde niveau zou staan als 6 jaar geleden, we nu in een zware brandstof crisis zouden zitten omdat de dieselprijs Frankrijk dan veel hoger zou zijn.